woensdag 20 februari 2019
Een boom met familie, een bos met verhalen

Informatieavond 23 januari 2019

Het bestuur informeert u op de informatieavond over waar wij mee bezig zijn, en u krijgt de gelegenheid om mee te praten over de koers die we volgen.  

Daarnaast wordt er steeds aandacht besteed  aan interessant onderwerp. Dit jaar is er gekozen voor het onderwerp Biodiversiteit, oftewel het belang van de bloemetjes en de bijtjes. 

De natuur is nooit en nergens monotoon. Biodiversiteit is noodzaak voor leven. Iedere plek is weer anders. Grond, planten en dieren, licht, lucht en water: alles werkt op elkaar in. Wij ademen de zuivere zuurstof in die planten produceren, planten leven voor een deel van het koolzuurgas dat wij uitademen. In het burgerbos streven we naar zo veel mogelijk diversiteit. U kunt dat thuis ook.

Biodiversiteit
Een tuin zonder groen is levenloos. Een tuin met maar één soort groen is saai, misschien esthetisch magnifiek, maar statisch. Levend groen wil weelderig zijn, uitbundig, rijk, aansprekend, eindeloos verrassend en dus gevarieerd. Beleef de seizoenen met planten, geniet van hun bloemen en bladkleuren, wuivende graspluimen, vogelbezoek, kikkers en libellen. De natuur is fantastisch, ook in je eigen tuin. Maak het zo rijk mogelijk om je heen. Kies wat je het mooiste vindt uit de eindeloze variatie die er is.

Op ons verzoek zal Philip Apeldoorn, tuinontwerper, imker en dorpsgenoot op onze informatieavond op 23 januari 2019 uitleg geven over de moeilijke term biodiversiteit en het belang van de bloemetjes en de bijtjes. Ook legt hij uit hoe eenieder daar aan kan bijdragen in de eigen tuin.

Aanvang 20 uur. Plaats: Bibliotheek Reuver, Past. Vranckenlaan 18. Inloop vanaf 19.45 uur.

Volgende plandag 10 maart 2019

De eerstvolgende plaatdag is op zondag 10 maart 2019. Aanmelden voor deze plaatdag kan tot uiterlijk drie weken van tevoren. Kies een boom uit de bomenlijst, lees de bosregels, kies een betaalwijze en print het bestelformulier uit. Vul het bestelformulier volledig in en lever het in bij het secretariaat. Na ontvangst van het formulier en de betaling is de aanmelding compleet. Let op: er worden maximaal 15 bomen geplant; vol = vol. Bij slecht weer (bijv. strenge vorst) of bij onvoldoende aanmeldingen wordt de plaatdag naar het najaar verschoven. U vindt het bestelformulier onder het kopje "Het Bos". Let op: bestellen is mogelijk tot en met zondag 17 februari 2019.

 

Plantdag verschoven naar zondag 2 december

 

De op 4 november geplande plantdag wordt verschoven naar zondag 2 december om 10.30 uur. De reden is: de natuur zet ons voor het blok.
 

De zomer begon erg vroeg dit jaar, en was heet.  Vele weer-records zijn dit jaar gesneuveld. Boeren konden al erg vroeg oogsten dit jaar.  En het was erg, erg  droog. Rivieren zakten waardoor de scheepvaart en woonboten hinder ondervinden. Maar de zomer duurde ook nog eens erg lang. De zonovergoten terrasjes zaten midden oktober nog vol.  Maar nu komt het. De boomkwekers hebben ook een probleem. Normaliter kunnen bomen midden oktober gerooid en opnieuw geplant  worden. Maar dit jaar loopt het allemaal anders. En nu komt het: de bomen zitten nu nog vol in het blad en zijn nog niet klaar voor de verhuizing. Eergisteren kregen wij een telefoontje  van onze boomleverancier (Faassen Hekkens). De eiken kunnen absoluut nog niet gerooid worden. Maar ook voor andere boomsoorten  is het niet verstandig om die nu te gaan verplanten.  De kans dat de boom dan niet goed aanslaat is groot.
 

Het bestuur is daarom gisteren in een spoedvergadering bijeen gekomen om de situatie te bespreken. Uiteraard wensen wij uw boom een goede start en dat is door de extreme omstandigheden van dit jaar nu niet het juiste moment. Wij hebben daarom, op advies van de boomkweker, besloten de geplande plantdag  4 weken uit te stellen.
 

De geplande plantdag van zondag 4 november wordt dus verplaatst naar zondag 2 december.
 

Wij vinden het bijzonder vervelend  voor degenen die 4 november hun boom hadden willen planten. De natuur is de natuur. Soms is die onvoorspelbaar. De natuur houdt zich niet aan onze planning.  Wij zullen ons aan de natuur moeten aanpassen, en niet anders om.

 

 

Volgende plantdag

Het was bitterkoud op de laatste plantdag op 18 maart jongstleden. We kijken weer uit naar het voorjaar en de zon. De volgende plantdag is op 4 november 2018 om 10.30 uur. De eerste aanmeldingen zijn al weer binnen.  Het is juist de mix van verdriet en vreugde, die het burgerbos zo bijzonder maakt.

Ga eerst eens een kijkje nemen en laat u inspireren door de teksten op de tekstbordjes. Het bos is vrij toegankelijk en ligt in het buurtschap Ronkenstein, op de kruising van de Molenweg/De Dijcken/Nijverheidsweg. Het bestelformulier treft u aan onder het kopje "Het Bos". Er worden minimaal 10 en maximaal 15 bomen geplant. Let op: vol = vol. De deadline voor het bestellen van bomen verloop op zaterdag 13 oktober 2018 tenzij het maximum aantal eerder al is bereikt.